Khamis, 11 Ogos 2016

KERJA SAMBILAN UNTUK PELAJAR UNIVERSITI

.

Belajar sambil bekerja bukanlah suatu yang mudah. Peningkatan kos sara hidup kini semakin membebankan kehidupan segenap lapisan masyarakat. Kos sara hidup dan peningkatan yuran merupakan satu bebanan terutamanya pelajar IPT yang kebanyakkannya tidak mempunyai pendapatan tetap (ilmiahnya ayat aku). Namun begitu, kita tidak seharusnya mengatakan mahasiswa manja 100%. Nak bekerja sambil belajar memerlukan penilaian dari pelbagai aspek terutamanya berkaitan dengan keselamatan dan risiko-risiko tertentu. Berdasarkan pengalaman dan pemerhatian Hayati sebenarnya banyak juga peluang pekerjaan untuk kerja sambilan untuk pelajar universiti. Bukanlah kerja untuk bermewahan dan terus jadi jutawan sebaliknya kerja sambilan yang boleh menampung perbelanjaan keperluan asas pun dah ok.

KERJA SAMBILAN




Antara kerja sambilan..part time yang boleh student buat ialah...

1.      KEDAI MAKAN
-Biasanya di kawasan sekitar universiti terdapat banyak kedai makan. Kalau berniaga di sekitar universiti memang boleh maju. Biasanya waktu kedai makan beroperasi sekitar jam 5 petang sehinggan 5-6 pagi. Ada ke kedai makan bukak sampai 5..6 pagi?? Mestilah ada. Hayati pernah la juga sekali je keluar makan beramai-ramai jam 2 pagi itupun selepas habis meeting persatuan (ternak lemak banyak-banyak hihi) .Kalau seorang diri tak kuasa diri ini gagah ke kedai makan,lebih baik makan megi tak pun minum kopi senang cerita makan apa yang ada. Ehh..termasuk bab makan pula. Kalau nak kerja malam-malam lelaki sesuailah kalau perempuan Hayati tak galakkan. Bukan apa banyak bahaya.

2.      TUDUNG/SHAWL
-Disebabkan banyak tudung dijual saiz bidang biasa ,kalau kamu pandai jahit tudung labuh atau kreatif dalam bidang jahitan memang boleh jadikan kerja sampingan. Bukan ambil kesempatan, disampaing dapat pahala dan cari rezeki. Tak salah pun. Hayati pernah jumpa pelajar-pelajar yang mengabil upah jahit tudung. Biasanya jahitan memang kemas dan corak pun lain dari yang lain. Bagi kamu yang tak suka orang lain tudung corak sama dengan kamu bolehlah tempah pada rakan-rakan kamu yang pandai menjahit (ekslusif katakan hehe).. Apa salahnya tolong kawan berniaga.

3.      MENULIS
Bagi kamu yang berbakat dalam bidang penulisan sama ada penulisan novel,sajak..jangan sia-siakan bakat yang ada. Mungkin ambil masa agak lama. Namu hasilnya berbaloi. Pernah Hayati mencongak royalti novel rakan kepada roomate Hayati (semua satu school je tapi major lain-lain) amboi..terjuling mata menconjak. Royaltinya 5 angka sebuah novel sekarang ni dah banyak novel. Kena rajin..rajin..rajin.. Tapi janganlah niat untuk wang semata-mata kebanyakkan yang terlibat dalam dunia penulisan ini asalnya hanya sekadar suka-suka dan minat. Dapat bayaran itu adalah rezeki dan hasil kerja mereka.Sajak,cerpen juga boleh dihantar diruangan majalah-majalah. Banyak majalah yang menyediakan ruangan untuk menghantar karya.. dan dibayar (bukan dipanggil royalti tapi saguhati). Hayati pernah menerima bayaran kerana terlibat dalam penulisan skrip drama radio 2015.

4.      JUAL BARANGAN KOSMETIK DAN PRODUK KESIHATAN
Kerja sampingan seterusnya ialah jual produk kecantikan dan kesihatan. Memang laku sangat-sangat. Produk kesihatan biasanya produk kurus, produk kecantikan jerawat dan segala barangan kosmetik perempuan suka. Selain tudung dan shawl.

5.      EJEN DROPSHIP
Sebagai pelajar mesti menghadapi masalah tentang modal. Kamu carilah dropship yang keahliannya ditawarkan secara percuma, kalau mampu sikit ejen dropship yang dikenakan bayaran tertentu.
Barangan droship paling diminati:
-Tudung (segala jenis bentuk bawal,halfmoon)
-Pakaian

6. JUAL MAKANAN RINGAN
-Contoh biskut yang tak sukar didapati (edisi terhad hehe), Megi pun orang beli tambah-tambah musim hujan dan musim exam  dan hujung minggu. Hujung minggu kebiasaanya kafe tutup. Maka seharusnya tak rajin nak keluar. Selain megi, kerepek pun ramai peminat. Serius kalau ada pelajar singgah bilik hostel Hayati, dorang jual kerepek memang Hayati beli sebab kita hantu kerepek. Kunyah-kunyah sambil buat assignment. Kerepek rangut macam kerepek pisang, apa-apa jelah. Biasanya rakan-rakan anda akan beli tau. Jangan terpengaruh dengan drama takut diejek. Tak pernah lagi Hayati jumpa orang seperti itu. Malah ramai yang menyokong dan kalau sedap siap repeat order lagi.

7. ONLINE SURVEY
.

Kalau malas nak cari kerja sambilan yang perlu keluar dan mengadap orang ramai bolehlah buat kerja sendirian..
Join online survey . Kalau rajin memang dapat hasil.

Sekadar perkongsian dan cadangan :)






Show comments
Hide comments

5 ulasan:

  1. Yaya baru nak berjinak-jinak dalam bidang dropship ni . Tu la , kos sara hidup sekarang , perlukan pengorbanan , kena juga buat part time .

    BalasPadam
  2. ETHTRADE
    SHARING PROFIT UP TO 25% - 30% PERMONTH
    THE BEST .. LONG TERM BUSINESS ... STABLE AND TRUSTED
    THE REAL COMPANY WITH THE REAL ACTIVITY

    https://ethtrade.io/@821745

    https://ethtrade.org/@821745

    ✔ not hyip
    ✔ since April 16, 2016
    ✔ More than 32000 member
    ✔ Up to 25% (up to 30% by compounding) monthly profit
    ✔ Average Daily profit 1% ( monday - Friday )
    ✔ Automatic re invest (compounding)
    ✔ Lifetime contract
    ✔ invest in cryptocurrency trading with professional Team
    ✔ Start your portfolio with only 10$
    ✔ Use Bitcoin / Ethereum / Advcash
    ✔ Withdraw your profit or your investment anytime you want
    ✔ Marketing plan is very good for long term
    ✔ Build your team to get more benefits
    JOIN NOW!!! DONT LEFT BEHIND!!! REAL PASSIVE INCOME!!!LET YOUR MONEY WORKS FOR YOU!!!
    Join now .. free register : https://ethtrade.io/@821745

    BalasPadam
    Balasan
    1. Fiedz:
      Pengenalan Serba sedikit tentang ETHTRADE

      Telah Dilancarkan pada April 2016.
      ETHTRADE adalah sebuah syarikat yang sah & berdaftar di Hong Kong.

      Pejabat Pertama di Malaysia 8 Jan 2017 di Klang,Selangor

      ETHTRADE mempunyai cawangan dari 34 buah negara dan mempunyai lebih 30,000 investor .

      Syarikat ini membuat perniagaan trade CryptoCurrency .

      Syarikat ini juga mnawarkan pendapatan bulanan pada kadar 15% ke 25% sebulan.

      Bagaimana untuk sertainya :

      - Register pada link yang diberi
      - Aktifkan di email
      - Deposit serendah USD10 @ 0.015 btc mengikut kadar Btc semasa
      - Mode ON Auto Reinvestment di portfolio
      - Monitor berdasarkan mingguan stastik

      Boleh withdraw min. USD10 atau menjual balik portfolio selepas 60 hari tanpa fee.
      Kami akan mengajar anda sehingga anda mampu memperoleh pendapatan lumayan.

      biznes pasif sit & relaks je...pelaburan bitcoin serendah USD10 sahaja...setiap hari bkerja profit masuk.

      BNM ACCEPTED CRyptocurrency AS LEGAL CURRENCY IN MALAYSIA!

      TAHNIAHHH PEMEGANG BTC..

      Akhir nya penangan Cryptocurrency terpaksa diterima di Malaysia, BNM telah menerima revolusi wang digital sebagai urusniaga.. Kepada pemilik crypto yang semakin mewah, kita semua telah berjaya. Malaysia telah terbuka untuk menerima Cryptocurrency.

      Free register


      https://ethtrade.io/@821745








      Ramai yg tertanya2 👇🏼

      *1. Ni bisnes apa?*
      Syarikat Ethtrade menjalankan urusniaga membeli dan menjual coin2 digital di web trade yg sah. Keuntungan jual beli diberi separuh utk syarikat separuh utk investor(kita)

      *2. Modal berapa ? Kena bayar bulan2 ke ?*
      Modal minimum rm50 utk usd10 . Ikut kemampuan masing2. Kalau nak bulan bulan pon boleh , kalau nak bayar sekali je pon takpe .

      *3. Kena cari org ke ?*
      Terpulang kepada anda . Kita ada income pasif (tak taja) income aktif (menaja) kalau nak income pasif je pon boleh. Kalau nak more side income boleh menaja sbb ada bonus utk yg aktif

      *4. Lepas join nak buat apa?*
      Dok diam2 boleh , menaja pon boleh .

      *5. lepas join dpt apa ?*
      Awak akan ada id sendiri. Login id awak boleh tgok keuntungan awak

      *6. Mcm mana cara nak guna btc utk dptkan rm?*
      Anda boleh cairkan btc dgn cara :
      - Beri pada upline utk Topup ZG
      - Jual kpd upline @ trader = dapat RM
      - Anda belanja ke peniaga2 yg menerima BTC
      - Anda transfer ke kad debit BTC dan CASHOUT di mesin ATM seluruh dunia
      - Anda transfer ke kad debit BTC dan belanja guna kad trsebut di seluruh dunia

      *7. Withdraw ni apa?*
      withdraw tu pengeluaran utk kita cair kan bitcoin tu kepada cash sebab kita punya pelaburan bitcoin ke bitcoin .

      *8. Mcm mana nak withdraw?*
      Macam kat atas td

      *9. Bila tempoh utk withdraw?*
      withdraw bila cukup tempoh matang 60 hari dia boleh buat withdraw . tapi kalau nak ambik balik modal anda kena tunggu 4 bulan baru modal anda penuh. Kalau nak ambik lepas 60 hari boleh jd tp company akan caj 20%

      *10. Berapa lama proses withdraw ?*
      Proses dalam sehari dua.

      *11. Ada ajar cara withdraw ?*
      Ada. Ni caranya
      https://youtu.be/3N0jBe5haCk




      https://ethtrade.io/@821745






      Alamat ethtrade malaysia

      ZEMC Management SDN BHD
      574, Jalan Selamat, Kampung Sungai Udang, 41100 Klang, Selangor, Malaysia







      Spt ASB Tp keuntungan ASB diambil Oleh kerajaan Dan hanya diberi pulangan dlm7% setiap tahun.. Ethrade pula mengandakan duit seribu Kali split..simpan/peram minima rm60($usd10)masa 3-4 tahun kita ada 500k hingga 1 juta utk beli property Dan apa sahaja Tanpa risau income tax..Dan simpanan tersebut berterusan seumur hidup selagi modal $usd10 tersebut tidak dikeluarkan.

      Padam
  3. Fiedz:
    Pengenalan Serba sedikit tentang ETHTRADE

    Telah Dilancarkan pada April 2016.
    ETHTRADE adalah sebuah syarikat yang sah & berdaftar di Hong Kong.

    Pejabat Pertama di Malaysia 8 Jan 2017 di Klang,Selangor

    ETHTRADE mempunyai cawangan dari 34 buah negara dan mempunyai lebih 30,000 investor .

    Syarikat ini membuat perniagaan trade CryptoCurrency .

    Syarikat ini juga mnawarkan pendapatan bulanan pada kadar 15% ke 25% sebulan.

    Bagaimana untuk sertainya :

    - Register pada link yang diberi
    - Aktifkan di email
    - Deposit serendah USD10 @ 0.015 btc mengikut kadar Btc semasa
    - Mode ON Auto Reinvestment di portfolio
    - Monitor berdasarkan mingguan stastik

    Boleh withdraw min. USD10 atau menjual balik portfolio selepas 60 hari tanpa fee.
    Kami akan mengajar anda sehingga anda mampu memperoleh pendapatan lumayan.

    biznes pasif sit & relaks je...pelaburan bitcoin serendah USD10 sahaja...setiap hari bkerja profit masuk.

    BNM ACCEPTED CRyptocurrency AS LEGAL CURRENCY IN MALAYSIA!

    TAHNIAHHH PEMEGANG BTC..

    Akhir nya penangan Cryptocurrency terpaksa diterima di Malaysia, BNM telah menerima revolusi wang digital sebagai urusniaga.. Kepada pemilik crypto yang semakin mewah, kita semua telah berjaya. Malaysia telah terbuka untuk menerima Cryptocurrency.

    Free register


    https://ethtrade.io/@821745








    Ramai yg tertanya2 👇🏼

    *1. Ni bisnes apa?*
    Syarikat Ethtrade menjalankan urusniaga membeli dan menjual coin2 digital di web trade yg sah. Keuntungan jual beli diberi separuh utk syarikat separuh utk investor(kita)

    *2. Modal berapa ? Kena bayar bulan2 ke ?*
    Modal minimum rm50 utk usd10 . Ikut kemampuan masing2. Kalau nak bulan bulan pon boleh , kalau nak bayar sekali je pon takpe .

    *3. Kena cari org ke ?*
    Terpulang kepada anda . Kita ada income pasif (tak taja) income aktif (menaja) kalau nak income pasif je pon boleh. Kalau nak more side income boleh menaja sbb ada bonus utk yg aktif

    *4. Lepas join nak buat apa?*
    Dok diam2 boleh , menaja pon boleh .

    *5. lepas join dpt apa ?*
    Awak akan ada id sendiri. Login id awak boleh tgok keuntungan awak

    *6. Mcm mana cara nak guna btc utk dptkan rm?*
    Anda boleh cairkan btc dgn cara :
    - Beri pada upline utk Topup ZG
    - Jual kpd upline @ trader = dapat RM
    - Anda belanja ke peniaga2 yg menerima BTC
    - Anda transfer ke kad debit BTC dan CASHOUT di mesin ATM seluruh dunia
    - Anda transfer ke kad debit BTC dan belanja guna kad trsebut di seluruh dunia

    *7. Withdraw ni apa?*
    withdraw tu pengeluaran utk kita cair kan bitcoin tu kepada cash sebab kita punya pelaburan bitcoin ke bitcoin .

    *8. Mcm mana nak withdraw?*
    Macam kat atas td

    *9. Bila tempoh utk withdraw?*
    withdraw bila cukup tempoh matang 60 hari dia boleh buat withdraw . tapi kalau nak ambik balik modal anda kena tunggu 4 bulan baru modal anda penuh. Kalau nak ambik lepas 60 hari boleh jd tp company akan caj 20%

    *10. Berapa lama proses withdraw ?*
    Proses dalam sehari dua.

    *11. Ada ajar cara withdraw ?*
    Ada. Ni caranya
    https://youtu.be/3N0jBe5haCk




    https://ethtrade.io/@821745






    Alamat ethtrade malaysia

    ZEMC Management SDN BHD
    574, Jalan Selamat, Kampung Sungai Udang, 41100 Klang, Selangor, Malaysia







    Spt ASB Tp keuntungan ASB diambil Oleh kerajaan Dan hanya diberi pulangan dlm7% setiap tahun.. Ethrade pula mengandakan duit seribu Kali split..simpan/peram minima rm60($usd10)masa 3-4 tahun kita ada 500k hingga 1 juta utk beli property Dan apa sahaja Tanpa risau income tax..Dan simpanan tersebut berterusan seumur hidup selagi modal $usd10 tersebut tidak dikeluarkan.

    BalasPadam