Aku memang hantu laksa. Kalau aku pergi
mana-mana kedai makan mesti tak teragak-agak nak bungkus laksa walaupun aku dah
melantak nasi dan menu lain. Tapi kalau sekali aku beli tak sedap aku memang
tak akan beli dah. Kalau kedai jual laksa sedap aku tak akan berfikir panjang
nak beli banyak kali. Silap-silap boleh terindu-rindu laksa yang dimasak penuh
keiklasan dan sedap itu hihi. Kalau kat rumah memang selalulah masak laksa. Kadang-kadang
beli kat gerai macam tak berbaloi sebab boleh makan sekali je dahlah dalam
rumah aku ni peminat laksa ramai kot jadi kalau masak sendiri lunch, makan
petang dan dinner pun makan laksa haha.
Sekarang ni kita kisahkan tentang kuah
laksa. Kalau laksa tu beli di kedai dan rebus je lainlah kalau korang terlajak
rajin nak buat jugak laksa hehe... Kuah laksa kalau tak sedap boleh spoil mood dan
murung seketika😞😞. Duit terbang laksa tak
sedap dek kuah laksa tawar macam di tambah air berbaldi-baldi.kuah laksa aku
buat ni mudah je sebab aku suka masak simple-simple kalau dah susah sangat tu
aku pun tak tak berapa semangat nak masak😁.
![]() |
laksa simple dan sedap 😋 |
BAHAN-BAHAN MASAK KUAH LAKSA:
1. Ikan sardin dalam tin -dikisar-(2 tin
saiz besar-untuk hidangan lebih dari 8 orang)
2. Cili kering+sebiji bawang putih-dikisar-
3.Daun kesum (ikutlah berapa banyak ikut
sesedap hati)
4.Beberapa keping asam keping. (ikutlah
berapa banyak ikut sesedap hati)
5.Bawang Merah besar dihiris (1biji)
6.garam (secukup rasa)
7.Ajinamoto(secukup rasa).
8. air kosong
CARA MASAK:
1. Sediakan periuk.
2. masukkan sardin yang telah dikisar+cili
kering dikisar (kalau nak pedas masukkan banyak kalaut tak sikit pun ok) +daun
kesum+asam keping+bawang yang telah dihilis.
3. Letak lerr atas dapur dan jangan lupa hidupkan
api.
4. Tambah air secukup rasa jangan sampai
tak pekat pulak. Elok ikut tips aku ni tambah sikit-sikit dan berhati-hati.
5. Masukkan garam dan ajinamoto
6.biarkan sehingga mendidih. Rasa dah sedap
tutup api gas dan boleh hidang.
*famili kami memang tak guna bunga kantan
dan belacan. Sebab ada yang sengal-sengal urat dan elergik haha.
1 comments
kalo masak laksa memang dari jauh daa boleh bau teka.. suka tolong perisi ikan tapi tak minat laksa hihi..
BalasPadam